Τα νέα μας - Πώς θα κατεβάσουμε τον Νταβέλη στην πόλη;

Πώς θα κατεβάσουμε τον Νταβέλη στην πόλη;

 
Πώς θα κατεβάσουμε τον Νταβέλη στην πόλη;
 

04/02/2021

Καθώς η πόλη απλώνεται προς τα βουνά, πριν καιρό ένα όραμα καρφώθηκε στο μυαλό και απασχολεί το νου, από τότε.

Μήπως θα μπορούσε η ίδια η φύση με λίγη βοήθεια, να δώσει ανάσες και να ενώσει τους ανθρώπους της πόλης μέσα από περιπάτους και διαδρομές οι οποίες θα συνδέουν τους δήμους και θα μπορούσαν συνάμα να αναδεικνύουν στον οδοιπόρο της πόλης, τον πολιτισμό και την ιστορία της; Τούτο θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο αν ακολουθήσουμε τις διαδρομές του νερού, όσες τουλάχιστον ακόμα, παραμένουν επίγειες, δηλαδή να ακολουθήσουμε την πορεία των ρεματιών που από το βουνό ξεχύνονται στον σπαρμένο με κτίσματα κάμπο…

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και σκεφτόμενοι ότι οι δήμοι Πεντέλης, Βριλησσίων και Χαλανδρίου έχουν ακόμα την τύχη να συνδέονται φυσικά, μέσα από την ρεμάτια κίνηση του νερού και δη της επονομαζόμενης ρεματιάς του Χαλανδρίου, η οποία πηγάζει από το Πεντελικό βουνό, θα ήταν μια όμορφη πιστεύουμε ιδέα, να δημιουργούσαμε μια διαδρομή την οποία θα ακολουθούσε ο σύγχρονος Νταβέλης για να φτάσει από την σπηλιά του στην Πεντέλη, μέχρι το κέντρο της πόλης, χωρίς μάλιστα αυτοκίνητο…

Η μέχρι σήμερα αξιοποίηση τμημάτων της ρεματιάς και από τους τρεις δήμους αποτελεί μια καλή πρώτη βάση για το σκεπτικό μας. Με ήπιες παρεμβάσεις, από απλή σηματοδότηση που για το βουνό είναι υπεραρκετή, μέχρι τη διαμόρφωση τμημάτων που θα διασυνδέουν μονοπάτια που διακόπτονται, την κατασκευή ίσως κάποιων ξύλινων γιοφυριών στη ρεματιά και με διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας ή πεζοδρόμων ή πεζοδρομίων πλάι στο ρέμα, το εγχείρημα αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί σταδιακά να πάρει σάρκα και οστά και να πετύχει!

Το ξεκίνημα πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει με μικρά κονδύλια με τα οποία θα επιτευχθεί η σηματοδότηση της διαδρομής και θα δώσει το έναυσμα και την έμπνευση στον κόσμο να περπατήσει τμήματά της.

Χωρίς να εμβαθύνουμε σε μελέτες οι ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ προτείνουμε:

Από την σπηλιά του Νταβέλη μέχρι την πρώτη ασφαλτοστρωμένη οδό της Νέας Πεντέλης που βρίσκεται πλάι στη ρεματιά, μια σειρά από ξύλινες ταμπέλες ή ακόμα και χρωματική σήμανση, αρκούν για να δίνουν στον περιπατητή την απαραίτητη καθοδήγηση. Από την οδό αυτή στην άκρη της Νέας Πεντέλης μέχρι το πρώτο χωμάτινο μονοπάτι, το οποίο ξεκινά στην ρεματιά, πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Λ. Πεντέλης με την πλατεία της Νέας Πεντέλης, θα μπορούσαν κάποια στιγμή να συνοδεύσουν την σηματοδότηση, έργα διαμόρφωσης περιπατητικής διαδρομής, (πχ κάποιοιυ είδους πλακόστρωση).

Στο χωμάτινο μονοπάτι αρκεί μία καλή σηματοδότηση ή χρωματική σήμανση και μάλλον μια ξύλινη γέφυρα κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Μελισσίων, προκειμένου να διαβαίνει ο πεζοπόρος το νερό, που κατά τους χειμερινούς μήνες κυλά.

Το τέλος της χωμάτινης πορείας συναντά την πρώτη ασφαλτοστρωμένη οδό στα Μελίσσια, λίγο πιο βόρεια από την Αγία Μαρίνα. Με μια ολική διαμόρφωση πεζοδρόμου ή εναλλακτικά πεζοδρομίου και σήμανση, η διαδρομή θα καταλήγει στην εκκλησία και από εκεί θα μπαίνει στην διαμορφωμένη παραρεμάτια διαδρομή μέχρι το γυμνάσιο Μελισσίων στην Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκεί πίσω από το γυμνάσιο με κατάλληλη σχετική δημιουργία πεζοδρομίων, ή πεζοδρόμου ήπιας κυκλοφορία λίγων μέτρων, η διαδρομή θα οδηγεί στην λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία μπορεί να διασχίζει με μια έξυπνη διάβαση πεζών (που θα μπορούσε να εξυπηρετεί και το γυμνάσιο) και θα περνά τον περιπατητή απέναντι μέχρι την παράλληλη στη ρεματιά οδό.

Από εκεί με δημιουργία είτε μονοπατιού πλάι στη ρεματιά είτε εναλλακτικά ήπιων πεζοδρομήσεων, η διαδρομή θα οδηγεί μέχρι τη γέφυρα της Πλακεντίας (που κατά την γνώμη μας αξίζει ούτως ή άλλως να διαμορφωθεί σε ήπιας κυκλοφορίας).

Από τη γέφυρα, η ήπια πεζοδρόμηση μπορεί να συνεχιστεί για να απαντήσει τη διαμορφωμένη παραρεμάτια διαδρομή του δήμου Βριλησσίων και να! Μόλις φτάσαμε τον Νταβέλη στην Σισμανογλείου! 

Παρακάτω και μέχρι τα ήδη διαμορφωμένα μονοπάτια της ρεματιάς Χαλανδρίου, ήπιες αντίστοιχες διαμορφώσεις (σημάνσεις, μονοπάτια, πεζοδρόμια, διαδρομές ήπιας κυκλοφορίας,  πεζοδρομήσεις, έξυπνες διαβάσεις) μπορούν να γίνουν από τους δήμους Βριλησσίων και Χαλανδρίου, που θα ενώσουν τον περίπατο των Βριλησσίων με τη ρεματιά στο Χαλάνδρι.

Τα παραπάνω έργα πέραν των δήμων θα μπορούσε να συνδράμει η Περιφέρεια, ίσως το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντα φυσικά με στοχευμένες μη χρονοβόρες παρεμβάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση και όχι την δημιουργία τυχόν γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Και κάπως έτσι, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, θα βγάλουμε τον σύγχρονο Νταβέλη από τη σπηλιά του, για να τον περπατήσουμε ως τα λημέρια της πόλης μας… Κι εμείς καλά να είμαστε τότε, παρέα θα του κάμουμε περπατώντας τα βήματά του …

Φωτογραφίες