Εκδρομή στην αρχαία Ολυμπία

 
 
 • Με δύο λόγια

  Τέσσερις λόγοι για να την επισκεφθείς

  1. Για να γνωρίσεις την κοιτίδα του ολυμπισμού
  2. Για να περπατήσεις στα μονοπάτια της αρχαίας ιστορίας
  3. Για να περιηγηθείς σε όμορφα χωριά και στη φύση τους
  4. Για να περιδιαβείς τα φράγματα του τόπου

   

  Προορισμός

  Η αρχαία Ολυμπία και τα περίχωρά της, στο νομό Ηλείας.

   

  Διάρκεια ταξιδιού

  2 διανυκτερεύσεις

   

  Προσέγγιση

  Μέσω ΕΟ Αθηνών Καλαμάτας, Κυπαρισίας, Πύργου.

  Απόσταση 291 χλμ από Αθήνα

  Διάρκεια διαδρομής περίπου 3 ώρες

  Προτεινόμενη εναλλακτική προσέγγιση

  Μέσω Βυτίνας Λαγκαδιών και όμορφων χωριών στη διαδρομή.

  Απόσταση 288 χλμ από Αθήνα

  Διάρκεια διαδρομής περίπου 3,5 ώρες.

   

  Τόποι και τοπωνύμια

  Βυτίνα, Λαγκάδια, Λευκοχώρι, Σταυροδρόμι, Βιζίκι, Τρόπαια, Καλιάνι, Τουμπίτσιο, Δάφνη, Λιβαδάκι, Βασιλάκι, Γύρος, Λούβρος, Λάδωνας, Ερύμανθος, Κλαδέος, Αλφειός, Ολυμπία, Μακρίσια, Κρέστενα

   

  Αξιοθέατα

  Αρχαία Ολυμπία, αρχαιολογικός χώρος, μουσείο αγώνων, αρχαιολογικό μουσείο, παλαίστρα,  ναός Δία, ναός Ήρας, εργαστήριο Φειδία, στοά, στάδιο, βοτανικός κήπος, κρόνιος λόφος, μνημείο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, φράγμα Λάδωνα, Φράγμα Αλφειού

   

  Ιστορικές αναφορές

  Αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες, Πιερ ντε Κουμπερτέν, αναβίωση σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων, ολυμπιακή εκεχειρία 

   

  Προτεινόμενες δραστηριότητες στην περιοχή

  Περίπατος, αρχαιολογική περιήγηση, οδικές εφορμήσεις σε χωριά, διάβαση φραγμάτων, τρέξιμο, ποδηλασία

   

  Βαθμός δυσκολίας

  Εύκολες διαδρομές για κάθε ηλικία

   

  Απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα

  Αυτοκίνητο ή μηχανή, σπορτέξ ή ελαφρύ παπούτσι για περπάτημα, φωτογραφική μηχανή ή κινητό

   

  Προϊόντα και εδέσματα

  Λάδι, γαλακτοκομικά, ντομάτες, κρασί, ψητό κοτόπουλο, κοτόπουλο μπουγανά, λικέρ

   

 • Μέσα από τα μάτια μας

  Έπεφτε η εθνική επέτειος του Μάρτη, ημέρα Παρασκευή. Οπότε αδράξαμε την ευκαιρία μετά την παρέλαση να φύγουμε για μια 48ωρη απόδραση. Προορισμός μας η Αρχαία Ολυμπία.

   

  Παρασκευή μεσημέρι, βαλίτσες στο αυτοκίνητο, μαζί μας τα παιδιά και ένας χαρταετός, μιας και μόλις είχε διαβεί η Καθαρά Δευτέρα και όλοι μαζί κινούμε για Πελοπόννησο. Μια στάση για ξεμούδιασμα και φαγητό, στη Βυτίνα και πάλι στο αυτοκίνητο προς τα δυτικά της Πελοποννήσου.

  Η διαδρομή μετά τα Λαγκάδια, γραφική πολύ. Ο δρόμος δεν σηκώνει την ταχύτητα καθώς είναι στενός και γιομάτος στροφές. Αν θέλεις να απολαύσεις τη διαδρομή και δεν βιάζεσαι όλα καλά… Εμείς, ραντεβού δεν είχαμε και θέλαμε πολύ να δούμε τα μέρη τούτα. Πορευόμαστε αργά θαυμάζοντας τον τόπο και αναζητώντας να διαβούμε νέα χωριουδάκια. Κι όσο για χωριουδάκια, η διαδρομή κατάλληλη…  Το να χωριουδάκι αφήνεις το άλλο πιάνεις. Στο διάβα μας μέσα από βουνά, ποτάμια, δενδριά και πράσινο ξεπροβάλλουν τα χωριά, ένα ένα.

  Μπροστά μας το Λευκοχώρι, μετά απαντάμε το Σταυροδρόμι. Όνομα και πράγμα αυτό. Πάνω πας για Βυζίκι, Τρόπαια και μετά σα θες και για φράγμα Λάδωνα. Κάτω πάλι πας για Ολυμπία που πάμε και εμείς.  Καλιάνι και κει μετά το Τουμπίτσιο περνάμε το Λάδωνα κινούμε πλάι πλάι μέχρι τη Δάφνη και από εκεί χωρίζουμε τα τσανάκια μας, εμείς για Λιβαδάκι και κείνος για να σμήξει τον Αλφειό.

  Επόμενο πέρασμα, ποταμός Ερύμανθος και  μετά Βασιλάκι, Λούβρος (που το μουσείο δεν το έχει δει ακόμα) και μετά στον κόμβο του Γύρου για να πιάσουμε χορτασμένοι από χωριά και λαγκαδιές και ποτάμια την ευθεία για Ολυμπία. Περνάμε τις σήραγγες και στρίβουμε για την αρχαία πόλη. Το ξενοδοχείο μας, σε ένα λόφο πιο έξω. Αφήνουμε τα πράγματα και καθώς έχει σουρουπώσει βγαίνουμε για βραδινό περίπατο στην μικρή πόλη.

  Η κωμόπολη, καθιστή στον κάμπο, πέρα από τον ποταμό, στέκει δίπλα στον αρχαίο τόπο από όπου ξεκίνησαν οι πιο γνωστοί αγώνες της ιστορίας, μέχρι και σήμερα. Τουριστική σίγουρα τη λες, με καλή ρυμοτομία και με ήπιας κυκλοφορίας δρόμους πλακόστρωτους, προσφέρεται να την περπατήσεις και να την χαζέψεις.Την περπατάμε και εμείς την χαζεύουμε και βρίσκουμε μια μικρή ταβέρνα να βολέψουμε την πείνα μας. Βραδάκι αργά, γυρίζουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση σε μικρούς και μεγάλους.

   

  Σάββατο

  Το πρωινό μας χορταστικότατο, μας χρειάζεται καθώς σήμερα θα περπατήσουμε πολύ.  Πέραν των βασικών, φρέσκα αβγά και μαρμελάδες λογής λογής, αναλαμβάνουν να  ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Κι από το ξενοδοχείο, να μαστε έξω από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο.  Αφήνουμε το αμάξι μπρος στο μουσείο των αγώνων, φοράμε τα αθλητικά μας και κινούμε με τα πόδια.

  Δίπλα μας το γραφικό γιοφύρι του Κλαδέου ποταμού που κυλά, ανάμεσα στην αρχαία και στη νεότερη πόλη, για να απαντήσει πιο πέρα τον Αλφειό. Μπαίνουμε τώρα στα κατατόπια της ιστορίας. Εκστασιασμένοι οι μεγάλοι ξετρελαμένα τα μικρά, περιηγούμαστε στα μονοπάτια. Νιώθουμε την θετική αύρα του τόπου και σαν αρχαίοι διαβάτες περιδιαβαίνουμε. Ο χώρος είναι γεμάτος εκπλήξεις. Διαβαίνουμε το προπονητήριο των αρχαίων αθλητών, την παλαίστρα και μετά κινούμαστε προς κάθε κατεύθυνση. Γύρω,  τα πάντα μας καταπλήσσουν. Η κάθε γωνιά του τόπου τούτου, από μόνη της θα μπορούσε να είναι ξεχωριστό μνημείο σε κάποια άλλη γη. Εντυπωσιαζόμαστε από τους ναούς της Ήρας και του Δία, περπατάμε το εργαστήρι του Φειδία, μπαίνουμε μέσα σε αρχαία σοκάκια και στενά και προσπαθούμε να αιχμαλωτίσουμε στα κινητά μας κάθε γωνιά που βλέπουμε.

  Περνάμε τη στοά από όπου οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο. Η φύση λουλουδιασμένη μας χαρίζει απλόχερα τα άνθια της. Οι άνδρες της παρέας δεν χάνουμε την ευκαιρία…"Ένα λουλούδι από μας, με πολύ αγάπη για σας κυρίες μου!"

  Σαν αθλητές και εμείς, στηνόμαστε με τον κόσμο στην αφετηρία και συναγωνιζόμαστε μεταξύ μας στο τρέξιμο. Λαχανιασμένοι, ξαπλώνουμε στην πλαγιά του σταδίου και αγναντεύουμε ολόγυρα.

  Απέναντί μας προβάλει ο Κρόνιος λόφος. Πιο πέρα χωμένο σε δάσος από κυπαρίσια, δυσδιάκριτο από εδώ στέκει το μνημείο του Πέτρου Κουμπερτέν - Πιερ Ντε Κουμπερτέν, που υπήρξε ο εμπνευστής των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων. Μπορείς αν θες, να τρέξεις από την πόλη ως εκεί ή να απολαύσεις μια ποδηλατάδα και να γυρίσεις πίσω. Η βλάστηση γύρω από τα αρχαία οργιώδης. Και να σκεφθείς πως πριν μερικά χρόνια η πυρκαγιά κατέκαψε τα γύρω δάση. Ο τόπος είναι πολύ εύφορος.

  Μετά την μικρή ξεκούραση πάλι για τα πίσω. Με λουλούδια στα χέρια και παρέα με τα ανθισμένα κοριτσίστικα πρόσωπα, λοξοδρομούμε σε καταπράσινα μονοπάτια. Ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση αρχαία απομεινάρια της ιστορίας προβάλλουν δώθε και κείθε ξανά και ξανά… Δυο ώρες περιήγησης και τα παιδιά αποζητούν νερό. Δεν πρέπει να μας έμεινε και γωνιά ανεξερεύνητη. Κινούμε προς τα πίσω.

  Απέναντι από τα αρχαία, πλακόστρωτο καλντερίμι μας προσκαλεί να το διαβούμε. Μια κόκκινη άμαξα, τραβάει την προσοχή των παιδιών. Λίγη ξεκούραση δεν μας πειράζει καθόλου. Ανεβαίνουμε και παρέα με τον καροτσέρη απολαμβάνουμε τη βόλτα μας ανάμεσα στους πράσινους κήπους μέχρι που προβάλει το αρχαιολογικό μουσείο. Τέλος διαδρομής… Κατεβαίνουμε, μα πρώτα λοξοδρομούμε και πάνω από γιοφύρι διαβαίνουμε τον Κλαδέο προς την νεότερη πόλη. Μια στάση για χυμούς μας χρειάζεται για να πάρουμε καλά τα πάνω μας πριν συνεχίσουμε.

  Μετά τη δροσιά των χυμών και τη χαλάρωση, ήρθε η ώρα για να περιδιαβούμε στο μουσείο. Καταμεσής των κήπων του, αυτό μας προσμένει. Μπαίνουμε μέσα και αρχίζουμε να θαυμάζουμε τα ξεχωριστά εκθέματά του. Πολλά αυτά και σημαντικά. Κάθε γωνιά του και μια έκπληξη. Περνάει η ώρα και μιας και μας αρέσουν τα βιβλία κάνουμε βγαίνοντας, στάση στο εκθετήριο του χώρου, όπου έχει ενδιαφέρουσες βιβλιοκαταστάσεις…

  Αφήνουμε το μουσείο και περπατάμε προς την πόλη, μέσα από τους βοτανικούς κήπους, από το πλακόστρωτο που πριν περάσαμε αμαξωτοί. Να τος πάλι και ο Κλαδέος. Διαβαίνουμε τη γέφυρα και από εκεί στην πόλη. Τα μαγαζιά είναι ανοικτά και δεν χάνουμε την ευκαιρία να τα περιδιαβούμε. Ένα αναμνηστικό, για να φρεσκάρουμε στο μέλλον τις αναμνήσεις μας από εδώ και έφτασε η ώρα του φαγητού…

  Τριγυρίζοντας την πόλη, μια ταβέρνα τράβηξε την προσοχή μας. Εε σίγουρα τράβηξε και την όρεξή μας. Το κοτόπουλο μπουγανά με σαλάτα από φρέσκες ντοματούλες και το ντόπιο κρασί  για συνοδεία, παραξεγελάνε την πείνα σου. Κάπως έτσι ξεγέλασαν χορταίνοντας και τα στομάχια μας...

  Μετά το φαγητό θέλουμε να γνωρίσουμε και άλλα μέρη και έτσι λέμε να συνεχίσουμε με το αυτοκίνητο, για το φράγμα του Αλφειού. Τα παιδιά μας ζητούνε, σα βρούμε κάποιο ξέφωτο ανάμεσα στα χωριά στο δρόμο μας, να αμολήσουμε το χαρταετό και εμείς, δεν θέλουμε να τους χαλάσουμε το χατίρι. Πριν όμως, τους κάνουμε τη χάρη, νά μαστε στο φράγμα. Εδώ τα νερά στραγγαλίζονται πριν ξεχυθούν στο κατάντι. Αφήνουμε το αμάξι στην άκρη και περπατούμε πάνω του, περνώντας το ποτάμι και πάλι πίσω. Η θέα των νερών ολόγυρα, τραβάει διαρκώς την προσοχή μας.

  Πάμε τώρα να γνωρίσουμε τα μέρη και από την άλλη μεριά του ποταμού. Λίγη ώρα δρόμο προς τα εδώ συναντάμε τη Μακρίσια και λίγο πιο πέρα τα Κρέστενα. Περιδιαβαίνουμε τα μεγάλα χωριά αυτά χωριά και τα τριγυρίζουμε.

  Το απομεσήμερο μας βρίσκει σε ένα χωράφι ανάμεσα στα χωριά. Είχαμε υποσχεθεί να κάνουμε και ένα χατίρι... Με τον χαρταετό στα χέρια, τα πόδια στο χωράφι τρέχουμε ολόγυρα για να τον πετάξουμε. Μια του αετού, δυο του αετού, τελικά κάτι καταφέραμε. Περνάμε όμορφες και ανέμελες στιγμές, τρέχοντας με τα παιδιά, σαν μεγάλα παιδιά και εμείς. Με γέλια, κυνήγια και παιγνίδια περνάει για τα καλά η ώρα. Πριν σουρουπώσει μαζεύουμε τον χαρταετό και τα κουρασμένα μας κορμιά και κινούμε πίσω για το ξενοδοχείο.

  Βραδάκι, σε μια γωνιά πίνουμε λικέρ με τη γυναίκα μου, συζητώντας και ξεφυλλίζοντας βιβλία. Τα παιδιά παίζουν επιτραπέζια σε μια άλλη γωνιά. Μετά τις περπατησιές της μέρας, λίγη χαλάρωση είναι ό,τι πρέπει. Και μετά από μια γεμάτη μέρα, ένας καλός ύπνος απαιτείται. Στα κρεβάτια μας λοιπόν, μικροί και μεγάλοι για ύπνον ελαφρύ !

   

  Κυριακή

  Απολαμβάνουμε όπως και χθες, ένα γεμάτο πρωινό και αποχαιρετάμε το ξενοδοχείο. Μια στάση στο νεότερο θέατρο της περιοχής για να σκαρφαλώσουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια του, μας αρέσει σαν ιδέα. Γινόμαστε για λίγα λεπτά ηθοποιοί μαζί και θεατές της σύγχρονης τέχνης που σαν καλοκαιριάζει, με όμορφες παραστάσεις από εδώ αφήνει το στίγμα της τα απόβραδα. Οι μεγάλοι χειροκροτούν τους μικρούς και οι μικροί τους μεγάλους και κάπως έτσι η σύντομη παράστασή μας ολοκληρώνεται.

  Αφήνουμε το θέατρο. Σε λίγο αποχαιρετάμε και την Αρχαία Ολυμπία. Κινούμαστε το δρόμο με τα γραφικά χωριά. Χωριουδάκι το χωριουδάκι και μιας και μας αρέσουν τα ποτάμια και οι λίμνες, μια παράκαμψη κρίνεται απαραίτητη. Εκεί στο Σταυροδρόμι, πορεία προς Βυζίκι, μετά για Τρόπαια και προορισμός το φράγμα του Λάδωνα.

  Ο τόπος εδώ, δείχνει σαν σε ψεύτικος. Ένας σκύλος γαβγίζει απειλώντας μας, μα μεις ακούμε τις παροιμίες «σκύλος που γαβγίζει ….» και ανεβαίνουμε στο πλάτωμα πάνω στο φράγμα. Από τη μια η λίμνη πανέμορφα απλώνει τα νερά της στο βάθος και γύρω της τα καταπράσινα βουνά! Από την άλλη το ποτάμι χύνεται προς τα κάτω μέσα σε μικρή κατάφυτη ολόγυρα χαράδρα. Περπατάμε πάνω στο φράγμα. Νιώθουμε τη δύναμή του να συγκρατεί τα νερά. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι άτλαντες που, αντί για τη γη, κουβαλούν τις λίμνες στην πλάτη τους… Μαγεύουμε τις οθόνες των κινητών φωτογραφίζοντας τον τόπο. Παραμυθένια η ομορφιά, άξιζε η παράκαμψή μας!

  Και ανάπαλι μετά το φράγμα, στα βήματα της προχθεσινής διαδρομή μας. Περνάμε τα χωριά περνάμε τα Λαγκάδια και κινούμε πίσω για την πόλη μας. Στην επιστροφή, μόνη στάση πριν την Αθήνα, στο Λουτράκι. Αυτό, κάτω από το βουνό, ήρεμη πολιτεία κάθεται, προσμένοντας το καλοκαίρι να φανεί, για να γεμίσει με φωνές και μαγιό και ομπρέλες. Σήμερα μελαγχολικό μας υποδέχεται. Ώρα φαγητού…

  Και σαν απομεσημεριάζει μια περατζάδα μπροστά στη θάλασσα. Πιασμένοι χέρι χέρι, περπατάμε ως την άκρη της πόλης. Γιομίσαμε τις μπαταρίες μας κι αποχαιρετάμε την απόδρασή μας, αγναντεύοντας το λιοβασίλεμα που πέφτει πέρα στα βαθειά νερά, αφήνοντας τις σκέψεις μας να ταξιδέψουν παρέα με τα χρώματα, στο σούρουπο…

   

  Αφήγηση

  Ν.Κ.

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

  Με δυο λόγια
  Μέσα από τα μάτια μας
 • Οι Σκέψεις σας

  Περιηγηθείτε στις προτάσεις, ταξιδέψτε νοερά μέσα από αυτές, με την πρώτη ευκαιρία ζήστε τις με τον δικό σας τρόπο και μοιραστείτε όποια στιγμή σας, κάθε σκέψη ή φωτογραφία σας

  Γράψτε μας τις σκέψεις σας

  1 Σκέψη

  18/03/2019 12:21:37
  Κώστας

  Πολύ ωραία αφήγηση! Την επόμενη φορά που θα επισκευτούμε την Αρχαία Ολυμπία θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις σας!

 • Tags